Min roman

Vad handlar romanen om?

I amasonens närhet skildrar tre generationer kvinnor i Stockholm under 1900-talet och fram till våra dagar. Under den här tidsperioden har tan­kemönster och förutsättningar för livet förändrats. Det har gjort att även synen på såväl plikt och arbete som kärlek också har förändrats.

Kan man leva ett bra liv utan att prioritera och välja bort? Katja som är född på 1950-talet tycker att hon hittills har lyckats med det, men det har varit krävande. Hennes mamma Greta anser att Katja har allt. Greta, som föddes på 1920-talet, kommer från enkla förhållanden och har kämpat för att skaffa sig utbildning och yrkesarbete. Gretas mentor Anna, född 1870, en politiker som bland annat arbetat för kvinnlig rösträtt, har inspirerat henne. När Anna Lindhagen, som har funnits på riktigt, gick bort 1941 skrev Stockholmstidningen att hon var ”en amason med blanka vapen och öppet visir”. Anna blir också den som kom­mer till undsättning när Katjas perfekta värld rämnar.

Varför skrev jag romanen?

Jag är uppväxt i Stockholm i svallvågorna av 68- och grupp 8-rörelserna och det påverkade min ungdom. Anna Lindhagen, socialdemokratisk politiker och kvinno­sakskvinna som outtröttligt arbetade både i den stora världen med internationella fredsfrågor och i den lilla världen med att bland annat  införa koloni­trädgårdar för familjerna i den fattiga Stockholmsstadsdelen Sibirien, har länge fascinerat mig.

Under en skrivarkurs på Gerlesborgsskolan i början av 1990-talet fick jag idén att skriva skönlitterärt om Anna Lindhagen och ett par fiktiva kvinnor, men först under en skrivarkurs på Folkuniversitetet 2009 började jag utveckla idén. Jag ville se på vad som har hänt svenska kvinnor under de senaste hundra åren och om vi i dag har något att lära av Anna Lindhagen.

Genom I amasonens närhet vill jag ställa frågor, till exempel

 • Hur påverkar vår bakgrund vår syn på världen och våra liv?
 • Har vi fokus på världen, familjen eller oss själva?
 • Hur ser vi på relationer?
 • Hur har kvinnors liv i Sverige förändrats under de senaste hundra åren?
 • Hur får en ihop sitt liv med en bra balans mellan familj, arbete, egna intressen, kärlek, plikter?

Eftersom livet ibland kom emellan och det periodvis inte blev något särskilt skrivet tog det lång tid att färdigställa romanen. Sedan gällde det att hitta ett förlag. Men från 16 november 2020 finns I amasonens närhet i handeln.

8 tankar på “Min roman

 1. Mocki, såg i lokalbladet att det är visning av Anna Lindhagens hem på Fjällgatan 34 varje söndag till och med 8 december. Men du har förstås redan varit där? Ska operera knäet om en vecka, så jag lär inte komma dit. Hoppas det går bra med Anna och de andra gestalterna!

  Gilla

 2. Konstigt nog har jag inte varit där Sonja, men jag ska förstås gå dit en söndag. Tack för att du berättade! Jag har gått förbi många gånger och sett foton men aldrig sett insidan på riktigt. Tror du det kan leva kvar några vibrationer från Anna där? Jag ska känna efter när jag kommer dit. Lycka till med knät!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s