En fika löser det mesta

Romanen I amasonens närhet har tre huvudpersoner, Anna, Greta och Katja. Jag presenterar dem – en kvinna i taget – i denna blogg.

Här brukar Katja och hennes mamma Greta träffas och fika

Greta

”En fika löser det mesta.” Det är ett egenpåhittat ordspråk av Greta, mamma till Katja. Greta är 87 år gammal och väldigt pigg och frisk för sin ålder. Hon sparar på ordspråk hon hört under sitt liv eftersom hon tycker det ligger en hel del visdom i dem. 

”Var och en blir salig på sin tro” är ett ordspråk som Greta använder en hel del. Hon är nämligen en empatisk kvinna som inser att man kan leva på olika sätt. Själv kommer hon från en mindre bemedlad familj i Blekinge där ingen i släkten hade längre utbildning än sexårig folkskola. Men Greta som tidigt visade att hon hade läshuvud fick stipendium till flickskolan. 

Under sin tid i flickskolan lärde Greta känna Anna, som blev hennes mentor. Detta gjorde att Greta fick möjlighet att både gå i läroverket och sedan studera vidare på universitetet, något som krävde mycket övertalning av Gretas föräldrar.  

Greta var uppfostrad till att i första han vara maka och mor. Men hon hade alltid älskat att räkna och att vara socialdemokrat. Därför hade hon svårt att tänka sig något mer meningsfullt än att vara aktuarie på Statistiska Centralbyrån. Hon tog fram och bearbetade statistik som var till hjälp när man planerade utformningen av samhället, det här nya socialdemokratiska samhället som var till för alla. Visst kunde hon föreställa sig att det var roligt att sköta barn och ordna ett trevligt hem åt sin familj. Men i jämförelse med att arbeta med statistik som behövdes för att bygga ett rättvist samhälle? 

Greta gifte sig ändå med en bra man och fick ett barn, Katja. Hon var hemmafru när Katja var liten, men gick sedan tillbaka till sitt arbete och hade ofta dåligt samvete för det.

Greta är tacksam för att hon haft och har ett bra liv. Blir det besvärligt tar hon en kopp kaffe och en god kaka och då känns allt bättre. Något som bekymrar henne är att dottern Katja verkar utarbetad och lite missmodig, även om Greta och Katja tar en godfika på Sturekatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s