Populär tidsmarkör

När jag skrev ett avsnitt i min roman som utspelade sig 1939 behövde jag en lämplig tidsmarkör. Eftersom det handlade om en tonårsflicka tyckte jag Clark Gable verkade lämplig. Min Greta fick tycka att han var väldigt tjusig och hon klippte ut en bild av honom och sparade.

Så läste jag häromdan i Westös bok Hägring 38, den som vann lyssnarnas romanpris i radio. Han hade ett avsnitt som utspelade sig 1938 med en ung kvinna i huvudrollen. Gissa vem hon tyckte var tjusig och hade klippt ut en bild på? Just det, Clark Gable. Men nu vet ni att jag inte härmade Kjell Westö!

2 tankar på “Populär tidsmarkör

  1. Fanns alla snyggingar ”over there”? Vad drömde kvinnorna i Sverige om strax före krigsutbrottet? Jag tror det fanns en stor oro, man anade att ofriden närmade sig. Fanns det en tillit att Sverige skulle klara detta själv, eller var det nordiska brödraskapet hoppingivande?

    Gilla

    • Så här har jag tolkat verkligheten 1939: Klart att alla snyggingar fanns over there. Amerika var ju spännande! Många drömde nog om samma sak som i alla tider. Att man själv och de närmaste ska klara sig på ett bra sätt. Det nordiska engagemanget verkade tydligt. I september 1939 hade de nordiska statscheferna möte i Stockholm. De träffades och visade att de ville hålla ihop mot ryssarna, som ville ha en del av Finland. Mängder av människor jublade och visade sitt stöd när de tillsammans visade sig på en balkong.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s