Måste en bok vara uppbygglig?

Sådana här böcker borde inte ges ut! En person borde inte heller ägna sitt liv åt att skriva böcker om människor som inte vill något med sina liv och om att livet är meningslöst! Det var spontana kommentarer av en kvinna i den bokklubb jag är med i efter att vi läst Tiggarflickan av Alice Munro.

Varför läser vi böcker? Och varför skriver vi dem? Ett par av oss ansåg att det bör vara någon mening med en bok. Även om inte författaren skriver läsaren på näsan så bör hen vilja visa eller kommentera något som är viktigt för författaren och därmed för flera läsare också. Andra menade att den enda meningen med att läsa en bok är att den ska väcka känslor. Som läsare behöver man inte lära sig något om hur andra ser på tillvaron eller få några tankar. Det är fullt tillräckligt att känna något – vad som helst – medan man läser. Vad tycker du?

3 tankar på “Måste en bok vara uppbygglig?

  1. Även om det kan kännas bra med åsikt 1, så håller jag nog med åsikt 2. För även om författarens avsikt är att väcka tankar inom ett visst område eller framföra någon form av mening så kan ju min behållning med texten vara något alldeles helt ovidkommande. Och ändå så viktigt för mig. Alltså tror jag att det är i läsarens betraktelse som ”meningen” kommer fram.

    Gilla

    • Ja antagligen finns det lika många anledningar till att läsa som det finns läsare. Och som Marianne och Pia säger gör var och en sin upptäckt och skapar sin mening av en text.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s