Lyckliga i alla sina dagar

819

Ett bra boktips är Nina Björks ”Lyckliga i alla sina dagar”. Den ger nya tankar om konsumismen och könsroller. Hon tar upp hur vi gjort nästan hela livet till en marknad där vi räknar ut vad vi tjänar på varje relation eller omtanke. Om känslor kan växlas in i pengar, är man då inte lite dum om man ger bort dem gratis, frågar hon. Hon ifrågasätter också varför det är jämställdhet att alla ska ta över de traditionella manliga könsrollerna som handlar om att vara ute i världen och tjäna pengar. Varför kan inte alla försöka leva efter de traditionella kvinnliga könsrollerna som handlar om att sätta relationer och omtanke främst? Utan omsorg om andra skulle inte människor kunna existera. Att svara på den hjälplösas rop är att vara människa, menar Nina Björk.

4 tankar på “Lyckliga i alla sina dagar

  1. Det här med roller är intressant. Måste det vara antingen vara kvinno- eller mansoller? Kan det inte vara en mänsklig och humanistisk roll? Jag är mycket medveten om att genus är en dynamisk förklaringsmodell, men jag undrar om den inte ibland kan begränsa bilden – det kan även finnas annat. Frågor som rör empati, omsorg och omtanke om andra människor tror jag berikas om de lyfts ur den traditionella genusmallen – vad tror ni?

    Gilla

    • Jag tror att det Nina Björk menade var att om vi alla var mer inriktade på empati, omsorg och omtanke vore det ett bättre samhälle. Sedan är det samtidigt så att dessa egenskaper räknas som traditionellt kvinnliga. Att utgå från kvinno- och mansroller behövs när vi diskuterar faktorer som hänger samman med samhällsstrukturen. En massa önskade och oönskade saker är förknippade med genus. Att varje familj sitter vid köksbordet och bestämmer hur de olika familjemedlemmarna vill leva sina liv fungerar bara delvis. Det är så många samhälleliga faktorer som påverkar. För att kunna ändra dem behöver vi använda indelningen kvinno- och mansroller.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s